onsdag 21 oktober 2015

Hjulrundan!

Bild hämta från http://bildjaana.blogg.se/2014/
october/sammanfattning-av-hosten-hittills.html
Näsums scoutkår kommer i år att vara med på hjulrundan. Vi kommer att ha ett chokladhjul med chans att vinna choklad. Vi kommer också att sälja scouternas almanacka. Kostnad per kalender 80 kr. Vi har ett begränsat antal att sälja. Förboka din egen kalender för att vara säker på att få en. Eventuellt kommer där även att finnas möjlighet att prova på någon scoutaktivitet. Lågan från  fredsljuset i Betlehem kommer att brinna hos Näsums scoutkår. Ta med en egen ljuslykta och tänd ett ljus.



2016 års scoutkalender.



















Fredsljuset från Betlehem
Ett ljus med bön om fred

Fredsljuset tänds i Födelsekyrkan i Betlehem - på den låga som har brunnit där sedan år 565. Lågan förs sedan till Österrike, och därifrån distribueras den ut över Europa och världen med hjälp av scouter och gillescouter, med tåg, bil och andra transportmedel. Under åren 2000 till 2009 har Fredsljuset kommit till Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grönland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Norge, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vitryssland, Österrike – och USA! Traditionen sträcker sig bakåt till 1986, då det första Fredsljuset hämtades i Betlehem.

I Sverige är S:t Georgs Scoutgillen i Sverige ansvariga för Fredsljuset från Betelhem och för distributionen ut över landet. 

Lågan överlämnas till svenska gillescouter av danska gillescouter vid en ceremoni i Helsingör. Lågan förs sedan med färja över till Helsingborg och Knutpunkten där det hålls en ceremoni och de lyktor som skall distribueras ut i landet tänds. 

De som deltar i distributionen i Sverige är företrädesvis scouter, som kör i stafett genom landet. Hela tiden är lågan obruten och är alltså den ursprungliga lågan från Betlehem. 

Näsums scoutkår kommer att vara med vid Gillescouternas ceremoni i Helsingborg den 16 november och föra med sig fredsljuset från Betlehem till Näsum. Lågan från fredsljuset kommer att brinna hos Näsums scoutkår under hjulrundan.

Alla scouter och deras föräldrar får gärna anmäla sig till att hjälpa till under Hjulrundan. Skicka ett mail till: scoutnasum@gmail.som

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar